Όπως με κάθε νέα τεχνολογία έτσι και με αυτή του Blockchain, η οποία μάλιστα δεν έχει κλείσει ούτε μία δεκαετία, παρατηρούμε να αναδύονται διάφορα παρακλάδια αμφιβόλου ποιότητας. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι αυτό των λεγόμενων ICOs.

Τα ICOs ή Initial Coin Offerings είναι μία νέα ευκαιρία με την οποία όσοι δεν κατάφεραν να θησαυρίσουν αγοράζοντας BITCOIN, όταν η τιμή του ήταν κάτω από 1 δολάριο, προσπαθούν να το καταφέρουν με τα ΙCO scams.

Aλλά όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι first things first. Η τεχνολογία του Blockchain είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα ανθρώπινα επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας ιδίως στον τομέα του FinTech. Δυστυχώς όπως το BITCOIN χρησιμοποιήθηκε στα πρώιμα βήματα του ως χρήμα για αγορές μέσω Dark Web στο Silk Road, δυσφημίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εικόνα του στο ευρύ κοινό, τα ICO scams είναι το δεύτερο μεγάλο αγκάθι στη διάδοση και κατάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης.

Για όσους ίσως δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο τα ICOs είναι ένα νέο είδος crowdfunding, το λεγόμενο crowd sale, σύμφωνα με το οποίο οποιοσδήποτε μπορεί να προσφέρει σε επενδυτές ένα νέο νόμισμα (cryptocurrency or crypto-token) το οποίο οι επενδυτές θα αγοράσουν με ένα άλλο το οποίο συνήθως είναι ένα από τα 5 πιο ισχυρά (Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Bitcoin Cash).

Με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτούνται νέες επιχειρήσεις, προϊόντα, ακόμα και νέα νομίσματα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα υπάρχοντα, ενώ οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα tokens ως equity, user ή dept token για να βγάλουν κέρδος.

Equity ονομάζονται τα tokens που λειτουργούν ως μετοχές όπου κανείς μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει. User ονομάζονται τα tokens όπου ο κάτοχος τους μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει το προϊόν ή τις υπηρεσίες όταν αυτές θα είναι έτοιμες και τέλος dept ονομάζονται αυτά που λειτουργούν ως ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο το οποίο ξεπληρώνεται μαζί με κάποιο τόκο.

Τhe Ethereum Foundation raised around 31,500 Bitcoin

Δύο επιτυχημένα project που έχουν ακολουθήσει αυτή τη τακτική για χρηματοδότηση και που ουσιαστικά ήταν αυτά που άνοιξαν το δρόμο σε όλα τα επόμενα είναι το Ethereum και το Ripple. Μάλιστα το Ripple ήταν ίσως και το πρώτο όπου στις αρχές του 2013 δημιούργησε περίπου 100 billion XRP token η πώληση των οποίων χρηματοδότησε την ανάπτυξη της πλατφόρμας. Όσον αφορά το Ethereum η αναφορά του και η προσφορά του δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα project αλλά και στο ότι το Ethereum Foundation «σήκωσε» περίπου 31,500 Bitcoin.

ETH was sold at 0.0005 Bitcoin and is worth today 0,095 BTC. Profit: >10,000 percent.

Τις πταίει; Κατ’ εμέ τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό το επικίνδυνο μίγμα κερδοσκοπίας, αδυναμίας του κράτους για θεσμοθέτηση και επανεμφάνισης ενός φαινομένου γνωστό και ως ο «Πυρετός του χρυσού».

Με περισσότερες από 200 ICOs το 2017 γίνεται αντιληπτό πως η σωστή αξιολόγηση τους από ειδικούς είναι τρομερά χρονοβόρα, πόσο μάλλον από ερασιτέχνες επενδυτές ή κρατικούς φορείς.

In the third quarter of 2017 alone, ICOs raised more than $1.3 billion for crypto ventures, approximately five times more than funding raised through venture capital in the blockchain space.

Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν αυτήν την αδυναμία σε συνδυασμό με τον πυρετό του χρυσού που έφεραν οι επιτυχίες μεγάλων project, όπως το Ethereum και το Ripple, τα  ICO Scams καταστρέφουν σιγά σιγά την αξιοπιστία ενός εγχειρήματος το οποίο σε βάθος χρόνου θα ήταν ικανό να αλλάξει τα παγκόσμια δεδομένα.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here